המהפכה הירוקה: הפארק הטכנולוגי שיטפל בפסולת במקום להטמין אותה

כיום, 80 אחוזים מהפסולת הביתית בישראל מוטמנת בקרקע, אבל יש חדשות טובות: לראשונה בארץ, פארק טכנולוגי חדש יטפל ביותר מ-400 אלף טון פסולת בשנה ויהפוך אותה לחשמל ירוק וימחזר ממנה חומרים רבים. בכך, הוא יאפשר לרשויות המקומיות להפחית משמעותית את עלויות הטיפול בפסולת – תוך שמירה על הסביבה.

לאן הולכת הפסולת שאנחנו משליכים? מתוך למעלה מ-6 מיליון טונות של פסולת המיוצרת בישראל מדי שנה, 80 אחוזים מוטמנים בקרקע. הטמנת הפסולת לא רק תופסת שטחי קרקע יקרים, היא גם מזהמת את מי התהום, פולטת גזי חממה מזיקים לאוויר וגורמת לנזקים רבים. שטחי ההטמנה הולכים ונעלמים ומחיר ההטמנה עולה באופן משמעותי, כך שרשויות מקומיות נאלצות להוציא מאות מיליוני שקלים בשנה.
כדי להוביל לעתיד טוב יותר, בימים אלה חברת סמארט וויסט שבבעלות קבוצת שיכון ובינוי וקבוצת בלוג'ן מקימה פארק חדשני סמוך לאתר השפד"ן, שיהיה הגדול והמתקדם מסוגו בישראל ויטפל בפסולת עירונית בהיקף של למעלה מ-400,000 טון מדי שנה.
מנכ"ל חברת סמארט וויסט, אריה זאוברמן, רואה בפארק הטכנולוגי מהפכה של ממש. לדבריו, הפתרון יציע לרשויות המקומיות אלטרנטיבה סביבתית זמינה ותחרותית, שעלותה נמוכה בהשוואה לפתרונות אחרים בשוק – במיוחד ביחס להטמנה המזיקה לסביבה. "הפארק יהיה פריצת דרך בטיפול בפסולת בישראל. לקחנו על עצמנו משימה מאתגרת – להוביל פתרון סביבתי וטכנולוגי ברמה הכי גבוהה שקיימת בעולם, תוך שמירה על רמת מחירים תחרותית".

מהן הבעיות בהטמנת פסולת?
הטמנת פסולת היא אחת הבעיות הסביבתיות הגדולות ביותר, הסיבות רבות: היא מבזבזת שטחי קרקע יקרים שהולכים ומתמעטים. בנוסף, אתרי הטמנה גורמים למפגעים סביבתיים חמורים – הם מזהמים את מי התהום, פולטים גז מתאן מזיק לאטמוספירה, מייצרים ריחות רעים, ומושכים בעלי חיים שעלולים להפיץ מחלות. יתרה מכך, אתרי הטמנה חשופים לשריפות שעלולות לגרום לזיהום אוויר נוסף.
פתרון ההטמנה אינו בר-קיימא: בישראל, בשונה ממדינות מתקדמות אחרות, יש גידול בייצור הפסולת לתושב, בניגוד למגמה בעולם המערבי שבו יש צמצום בייצור פסולת. בנוסף, בישראל האוכלוסייה גדלה באופן מהיר וכמות הפסולת עולה בהתאם, כך שמתקרבים במהירות למצב שלא יהיה עוד מקום להטמין את הפסולת. חשוב ביותר למצוא פתרונות חלופיים שיאפשרו להפוך את הפסולת ממטרד סביבתי למשאב, לתוצר שיכול לשמש אותנו.
חוסכים לרשויות ומשפרים את הסביבה
הפארק הטכנולוגי החדש יסייע לא רק לסביבה – אלא גם יקל משמעותית על הרשויות המקומיות שסובבות אותו. "לרשויות המקומיות ישנה היום הזדמנות להיות חלק מהמהפכה הסביבתית ולהוביל יחד איתנו מהלך משמעותי שיחסוך להן כספים רבים", אומר זאוברמן. הפארק יאפשר להן לצמצם את העלויות הגבוהות הכרוכות בפינוי, שינוע והטמנת הפסולת. בנוסף, הוא יחליף תחנות מעבר ישנות שמהוות מטרד סביבתי בערים השונות, ויביא להפחתה משמעותית בכמות המשאיות העוברות ברחבי העיר לתחנות המעבר.

מפסולת לחשמל ירוק
הפארק הטכנולוגי, שיוקם בסמוך לאתר השפד"ן, יפעיל טכנולוגיות מיון מתקדמות שמאפשרות חילוץ מוגבר של חומרים למיחזור. בשונה ממתקני מיון אחרים, הפארק יטפל בזרם האורגני (הפסולת הרטובה) בשיטת עיכול אנאירובי, ממנה יופק ביו-גז לייצור חשמל וחומרים למיחזור.
"בתכנון והקמת הפארק לקחו חלק מיטב החברות המובילות בעולם", מדגיש זאוברמן. "אנו נפעיל אותו כמערכת סגורה שמטיבה עם הסביבה, כך שנהפוך את הפסולת למשאב – הן ביצירת חשמל ירוק והן ביצירת חומרים למיחזור, לשימוש חוזר בתעשיות שונות. בכך אנחנו מציעים פתרון לאחת הבעיות הסביבתיות החמורות ביותר בישראל היום – הטמנת הפסולת".

איך זה עובד?
100% מהפסולת שמתקבלת בפארק מטופלת, לאחר קליטתה בפארק הטכנולוגי. הפסולת עוברת מיון אוטומטי באמצעות מערכות מתקדמות מסוגים שונים וברמה גבוהה מאוד, בכדי לאפשר חילוץ של מקסימום חומרים שניתנים ששימוש חוזר. הפסולת האורגנית מועברת למעכלים שבהם נוצר ביו גז. את הביו גז מנקים מחומרים מזהמים והוא משמש לייצור 4.8 מגה וואט חשמל ירוק שמוזן לרשת החשמל. שאריות החומר האורגני עוברים הליך של ייצוב ושאריות מיון אחרות עוברות הליך של ייבוש ביולוגי.
הפארק יפחית בשלב הראשון את היקף ההטמנה עד כדי 40% (במקום 80%) ובהמשך יוכל הפארק, בשיתוף עם הרשויות המקומיות, להפחית את ההטמנה עד לכדי 20%. הפארק פועל במבנים סגורים שנמצאים בתת לחץ (שלא מאפשר יציאת אוויר לא מטופל) ומחובר למערכת טיפול אוויר מתקדמת למניעת ריחות וללא שריפת פסולת.
הפארק הוא בשורה סביבתית. הוא מהווה חלק מפתרון בעיה לאומית ומקומית, משפר את איכות הסביבה ומקטין האופן משמעותי מפגעים סביבתיים. הפארק יפעל תחת פיקוח הדוק של הרשויות ובשקיפות מלאה על מנת להבטיח סביבה נקייה ובטוחה יותר.

 

השאירו פרטים לקבלת
עדכונים על המהפכה הירוקה